Multifood STP

Spółka planuje w tym roku debiut na New Connect. Pozyskane w ten sposób środki mają pomóc w rozwoju sieci restauracji.

– Pierwsza restauracja Multifood STP powstała w 2006 roku we Wrocławiu. Była spełnieniem naszych marzeń, a kolejka zadowolonych klientów utwierdziła nas w przekonaniu, że samoobsługowa restauracja z jedzeniem na wagę była strzałem w dziesiątkę – wspomina Marzena Krupińska, dyrektor ds. rozwoju sieci Multifood STP. – Ten pierwszy sukces dodał nam skrzydeł i skłonił do otwarcia kolejnych punktów i rozwoju przez franczyzę.

Obecnie pod logo Multifood STP działają dwie restauracje własne, obie we Wrocławiu i siedem franczyzowych. W 2012 roku do sieci ma dołączyć siedem kolejnych punktów. Multifood najpierw sam prowadzi restauracje, a później przekazuje je franczyzobiorom. W taki sposób w ręce partnerów trafią punkty w Częstochowie, zostaną otwarte już na początku tego roku. Spółka przygotowuje się również do debiutu giełdowego. Akcje Multifood STP mają trafić na NewConnect w czerwcu tego roku.

Na otwarcie restauracji Multifood STP trzeba przeznaczyć ok. 300 tys. zł. Remont pochłonie ok. 150 tys. zł, zaś licencja to wydatek 40 tys. zł. Opłaty – bieżąca i marketingowa – są indywidualnie negocjowane z każdym franczyzobiorcą i wynoszą 5-7 proc. obrotu, ale spółka gwarantuje zwrot kapitału w ciągu dwóch lat. Restauracje Multifood mają 80-150 m; powierzchni i najczęściej mieszczą się w galeriach handlowych. Franczyzodawca pomaga w negocjacjach umów, przygotowuje projekt i wizualizację lokalu oraz zapewnia szkolenie personelu. Wspiera również partnerów marketingowo.

Piramida

W 2011 roku w Polsce powstały pierwsze Piramidy prowadzone przez franczyzobiorców.

W 2001 roku wrocławski przedsiębiorca Artur Żółtkowski, będąc pod wrażeniem potraw poznanych podczas podróży po Bliskim Wschodzie, postanowił otworzyć restaurację z potrawami z tego regionu. Podstawą menu stały się dania z kuchni egipskiej, która najbardziej przypadła właścicielowi do gustu. Zachwyciła go szczególnie shaorma, która stała się również popisową potrawą lokalu. Dziesięć lat później pierwsze restauracje Piramida trafiły w ręce franczyzobiorców. Obecnie na rynku działa sześć Piramid – cztery lokale własne oraz dwa franczyzowe. – W ubiegłym roku skupiliśmy się na pierwszych otwarciach lokali franczyzowych. Nowe restauracje ruszyły w Kielcach i Zamościu. Tej wielkości miasta zostały przez nas wybrane nieprzypadkowo. Chcieliśmy sprawdzić potencjał naszej franczyzy w miastach średniej wielkości i jak na razie, nasze działania przynoszą zadowalające rezultaty – mówi Artur Żółtowski, założyciel Piramidy. – Zakładamy, że w tym roku sieć powiększy się o 3-5 nowych lokali.

We własną restaurację Piramida trzeba zainwestować ok. 400 tys. zł. Opłata wstępna wynosi 35 tys. zł, opłata bieżąca to 5 proc. miesięcznego obrotu, a składka na fundusz marketingowy wynosi 500 zł. Franczyzodawca pomaga partnerom znaleźć odpowiedni lokal i negocjować warunki najmu z jego właścicielem Mikołowie, Dąbrowie Górniczej i we Wrocławiu. Dwie pierwsze restauracje

Spis treści:

Część – 1 https://clumberspaniel.pl/kuchnia-orientalna-swiat-na-talerzu-cz-1/
Część – 2 https://clumberspaniel.pl/kuchnia-orientalna-swiat-na-talerzu-cz-2/
Część – 3 https://clumberspaniel.pl/kuchnia-orientalna-swiat-na-talerzu-cz-3/
Część – 4 https://clumberspaniel.pl/kuchnia-orientalna-swiat-na-talerzu-cz-4/
Część – 5 https://clumberspaniel.pl/kuchnia-orientalna-swiat-na-talerzu-cz-5/
Część – 6 https://clumberspaniel.pl/kuchnia-orientalna-swiat-na-talerzu-cz-6/
Część – 7 https://clumberspaniel.pl/kuchnia-orientalna-swiat-na-talerzu-cz-7/

Facebook Comments
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Specjaliści

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Bezpieczeństwo i konserwacja wypożyczonego sprzętu budowlanego: najlepsze praktyki i porady

Bezpieczeństwo i konserwacja sprzętu budowlanego stanowią kluczowe aspekty w każdym projek…